Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Requiem pro Čertovku

Bylo, nebylo…… žil byl jeden král co neměl ani tři syny, ani tři dcery, žádný zámek, vlastně neměl skoro nic. 

Jmenoval se Jaroslav a sbíral životní zkušenosti ve světě, toulal se od místa k místu, rád mluvil s lidmi, rád si s nimi vypil skleničku, rád se něčemu přiučil.

Tenhle král potkal jednoho dne mladičkou princeznu Jitřenku a tu si vzal za ženu. Usadil se s ní v prostém kraji a skromném příbytku, narodil se jim princ Jaroslav a zdálo se, že jsou všichni šťastni a spokojeni až do smrti. Jenže tady příběh teprve začíná.

Král Jaroslav si po několika letech spokojeného a usedlého života uvědomil, že mu přece jen chybí vlastní království, kde by mohl vlídně panovat. Za devatero horami a devatero řekami, v místě, kde bílé lišky dávají dobrou noc, našel království Dolní Orlice (hned vedle světoznámého císařství Horní Orlice), toho času bez krále a tam se s Jitřenkou i s princem Jaroslavem usadil. A protože byl světa znalý, zkušený a lidumil, začal ve svém polorozpadlém zámku ubytovávat pocestné, hostit je dobrým pivem i dobrým jídlem, z čehož následně budoval své království s velkým zámkem, který pojmenoval „Čertovka.“

Jitřenka zpočátku nebyla v novém kraji šťastná, ale milovala krále a rozhodla se od něj naučit vše co uměl on sám a pomáhala ze všech sil. Když se zámek Čertovka stal vyhlášeným v celém království i v sousedních panstvích a princ Jaroslav odrostl chlapeckým botám, král Jaroslav náhle zemřel.  

V celém království a nejvíce na zámku Čertovka zavládl smutek. Královna Jitřenka nevěděla zda se vrátit zpět do rodného kraje, měla obavy o další budoucnost zámku, nedovedla si představit přivést domů princi Jaroslavovi nového otce a krále. Po čase ale smutek ustoupil, princ Jaroslav se vydal do světa na zkušenou, aby mohl jednou Čertovku převzít a Jitřenka se stala opravdu silnou a sebevědomou královnou, která dokázala udržet celé království v prosperitě. Dělala to pro svého mrtvého krále, pro to co vybudoval, čím žil a co ho naplňovalo a také pro ostatní poddané, kteří pro ni pracovali, dýchali a žili, třeba tak jako pan Jiří ze Sigmova. Bystrý, šikovný, leč neprůbojný kuchtík, ze kterého se postupem času sice stal mistr kuchař, ale pod vlivem svého bezmezného obdivu ke královně Jitřence, nedokázal prosadit své nápady a myšlenky. Pan Jiří coby nesmírně stydlivý poddaný střežil si velmi své soukromí i čest.

V hlavní, hostinské části zámku starali se o přicházející pocestné kromě prince Jaroslava také dva zkušení mistři číše, pan Petr Široko z Králíkova nedaleko království Dolní Orlice a pan Petr Mimoň z Kaprova, z království cizího, daleko a daleko za sedmero horami a sedmero řekami. Oba se do služby na zámek dostali ještě za vlády krále Jaroslava a svou práci dělali velmi dobře. Pan Petr Široko obsluhoval hosty svědomitě a poctivě, byl znám svým stoickým klidem a působil vždy dokonale uhlazeně. Pan Petr Mimoň naopak se všemi příchozími srdečně žertoval, často i s těmi, kteří o to vůbec nestáli, zalíbení pak nalézal zejména ve společnosti dam, které se, zemdleny dlouhou cestou, přišly na zámek občerstvit.

Po nějaké době, když se princ Jaroslav vrátil ze studií, začal společně s královnou vládnout království a snažil se nahradit svého zesnulého otce i v roli hostitele na zámku Čertovka. Brzy ovšem bylo jasné, že princovy snahy jsou marné. Ať dělal co dělal, a i když pracoval od úsvitu do soumraku, zkušeností a šarmu svého otce nikdy nedosáhl. Královna žila mnoho let osamělá v celém království i na zámku, ucházeli se o ni sice rytíři z blízkého okolí, ale žádný nápadník nakonec neuspěl u úspěšné a silné panovnice. Postupem času otupěla ona i princ a celý zámek zůstal v jakési časové smyčce. Lidé přicházeli a odcházeli, hosté pěli chválu a nebo si stěžovali, věrní poddaní nadále věrně sloužili, ale ze zámku se vytratilo kouzlo, energie i zájem o okolí.

Možná osud tomu chtěl, že jednoho dne se v království objevil princ Martin na bílém koni, který pocházel ze stejného kraje jako královna Jitřenka. Zdálo se to neuvěřitelné, ale Martin a Jitřenka se do sebe zamilovali a po všech těch útrapách a starostech se Jitřenka rozhodla, že zámek Čertovka prodá a s Martinem i s Jaroslavem se všichni vrátí zpět do svého rodného království a kraje.

Na zámku zůstali jen dva věrní poddaní, pan Petr Široko z Králíkova a pan Petr Mimoň z Kaprova. Novým pánem se stal jistý pan Matura z Čmelákova, ale to už je jiná pohádka. Pro nás zazvonil zvonec a Čertovky je konec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Alena Kravarčíková | pátek 27.1.2023 11:09 | karma článku: 8,83 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Alena Kravarčíková

Víš kdo umřel?

Tuhle absurdní otázku jsem slýchala často už jako malá, obvykle při návštěvě jedné nebo druhé babičky. V té době samozřejmě nepatřila ještě mě, ale spíš mojí mámě nebo tátovi. A proč mi přijde absurdní?

28.8.2023 v 13:36 | Karma: 14,17 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ostatní

Alena Kravarčíková

Život není hasičskej bál

Život není hasičskej bál říkával vždycky můj táta. Byl to chlap jako hora, se svými sto osmdesáti pěti centimetry, sto dvaceti kily, širokými rameny a obrovskými dlaněmi, budil respekt.

10.2.2023 v 10:02 | Karma: 17,01 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ostatní

Alena Kravarčíková

Proč jsou 16.narozeniny tak důležité?

Nevím jestli to máte někdo taky tak, ale jak mi postupně stárlo dítě a začalo přicházet do věku pubertálního, představovala jsem si hodně často sama sebe v jeho věku.

31.1.2023 v 13:49 | Karma: 11,57 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Alena Kravarčíková

Pučmeloud obecný

Znáte to, někteří lidé vaším životem prosviští ani si toho nevšimnete. S někým trávíte moře času a vlastně o něm ani nic moc nevíte.

26.10.2022 v 14:38 | Karma: 17,19 | Přečteno: 750x | Diskuse| Ostatní

Alena Kravarčíková

Jak se z Amálky stal(a) Eru

Se svým křestním jménem nebo jmény žijeme obvykle mnoho let. Většinou ho získáváme při narození a tudíž si ho nevybíráme sami. O něčem tak zásadním za nás jen tak rozhodne někdo jiný. A nebo to vlastně není až tak zásadní?

12.9.2022 v 8:39 | Karma: 15,18 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Občas jsem manželka, často pak víc utrápená máma puberťáka, někdy se ve mě ale ozve i vzteklé a vzpurné dítě....

Seznam rubrik