Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

Ve svém prvním blogu jsem slibovala mimo jiné i víc detailů o zvláštní zálibě, která se samozřejmě netýká jen transgenderů, ale zaplavila už před mnoha lety celý svět a poměrně nedávno i náš malý česko moravsko slezský rybník. Tento blog není primárně o odborném vysvětlení pojmů použitých v názvu, je to o vlastní zkušenosti s něčím, co je pro mě stále ne moc uchopitelné a čemu možná pořádně neporozumím nikdy?!

1. ANIME

Anime (japonsky ???, anime; ['an??me?]) je japonské označení pro jakoukoli animovanou tvorbu, tento název se používá POUZE v Japonsku a vyznačuje se charakteristickým stylem kresby postav a pozadí.  Pokrývá širokou škálu žánrů od akčních seriálů přes detektivky až po psychologická dramata.

Ještě pár měsíců před tím, než se moje dcera rozhodla, že už není dcera, ale syn, začaly se doma dít zvláštní věci. Často jsem ji našla v dětském pokoji jak sedí na vnitřním parapetu u okna, kolena pokrčená až k bradě, nepřirozeně vyhrbená, cucá si palec (!) a nepřítomně zírá z okna. V jejích vlastních kresbách, kterými plní neustále šuplíky, nástěnky, zdi, apod. se začal objevovat černovlasý střapatý kluk s velkýma očima a palcem strčeným v puse. Zavětřila jsem a zjišťovala co to má znamenat. To byla chvíle, kdy jsem poprvé v životě zaznamenala pojmy jako Anime, Death Note, seznámila se s postavou „L“ a částečně pronikla do světa, kde se děti (ale i dospělí!) převlékají a stylizují do různých postav (=cosplay).

L Lawliet neboli „L“ (čti EL) je fiktivní postava z japonského anime seriálu Death Note. Vystupuje nejčastěji pod jménem Ryuzaki, je velmi úspěšný nezávislý mladý detektiv.  Z celé jeho postavy vyzařuje aura podivného génia s vysokými dedukčními schopnostmi a inteligencí. Jak sám zdůrazňuje, jeho schopnost dedukce se zvyšuje o 40 %, sedí-li podivným způsobem s koleny pod bradou. Mezi jiné drobné výstřednosti patří způsob, jakým drží předměty a neustálé pojídání sladkostí.

Postava „L“ se v dětském pokoji začala proměňovat ve stále dokonalejší kopii, přibyla černá paruka, bílé tričko s dlouhými rukávy, široké kalhoty, sem tam nějaký make-up. Nejvíc mě ale ničil ten posed a palec v puse. Kdybych tehdy věděla, že tohle je jen začátek!!!! Náš „L“ postupem času vyrazil v tomto ohozu i mezi lidi a světe div se, nepřivezla mi ho domů policejní hlídka, ale vracel se s nadšenými ohlasy. Děti ho na ulici poznávaly a chtěly se s ním fotit! Zřejmě i to mu dodalo odvahu a „kostýmů“ začalo u nás doma přibývat……

 

2. COSPLAY

Cosplay (japonsky ????, v přepisu kosupure) je zkratka z anglických slov „costume play“, což v překladu znamená kostýmová hra. Cosplay je tedy nejen kostým, ale i herecký výkon (napodobování účesu, líčení a obvyklého oblečení postavy, ale i chování, zvyků nebo třeba používání jejích oblíbených slov či hlášek). Jako cosplay označujeme kostým, v němž se daný člověk snaží vypadat jako nějaká postava, ať už z fantasy nebo sci-fi obecně. Hodně rozšířené jsou kostýmy a cosplay postav z anime, mangy nebo videoher. Takový člověk, který má kromě kostýmu propracovaný i charakter postavy, může být nazýván cosplayer.

Musím říct, že cosplay sám o sobě se mi nezdál zas až tak špatný, jako dítě jsem milovala maškarní plesy a podobné akce ve škole i mimo ni. Pochopitelně bych dala přednost tomu, kdyby moje dítě cosplayovalo třeba roztomilou muchomůrku červenou na rozdíl od boha smrti, který vypadá, že právě před pěti minutami vylezl z rakve. Snášela jsem a snáším celkem dobře různobarevné paruky, divoký make-up i řadu roztodivných doplňků. Co už je na mě trochu moc jsou umělé silikonové puchýře, jizvy a různě otevřené či polootevřené rány, ze kterých někdy vytéká i krev……… můj muž prozřetelně říká, že je lepší silikon než kdyby si dítě vyrábělo podobné lahůdky na těle reálně. Vlastně má pravdu.

Pokud doteď někdo ještě tápe a myslíte si, že jde jen  nějaké to domácí tvoření, tak vás musím vyvést z omylu. Existují totiž velmi oblíbené akce (Animefest) a srazy (např. VOS – Velké Otaku Srazy). Teprve tam jsem pochopila, že opravdu nejde o pubertální vzdor či výmysl, že se tím baví lidi různých věkových skupin, profesí a zaměření. Nehraje roli jestli jste bílý, černý, fialový, malý, tlustý, šilhavý, homosexuál nebo transgender. Nezáleží kolik peněz vyděláváte ani kde bydlíte. Každého zajímá jen opravdovost vašeho cosplaye. Z mého pohledu jsou výše zmiňované srazy spíše pro odvážné. Když se totiž náhodou ocitnete (třeba jako civilní doprovod) na podobné akci, padne na vás tíseň jako kdybyste byli najednou poslední člověk ve vesmíru a ještě k tomu na úplně jiné planetě.

 

3. FURSUIT

Fursuit je zvířecí kostým všeobecně používaný ve furry komunitě, což jsou fanoušci antropomorfních zvířat (tj. zvířat, která se chovají jako lidé např.: chodí po dvou, umí mluvit, nosí oblečení apod.). Jedná se často o šelmy, které jsou všeobecně oblíbenými zvířaty (liška, pes, vlk, lev, tygr,orel). Mezi furríky lze ale hledat i kterékoli jiné stvoření draky, plazy, žáby, ryby, apod. Někteří furries si fursuity objednávají od tzv. fursuit makerů, jiní si je tvoří sami - většinou z molitanu a kožešiny. Také furries mají své speciální srazy a akce - tzv. Outingy nebo Cony. Někteří však nosí své suity i do parků či ulic, třeba pro radost dětem, čemuž se říká Public suiting.

Od cosplay byl už jenom krůček k fursuitu. A nebo to vlastně přišlo tak nějak současně, jen jsem ze začátku samozřejmě absolutně neutušila o co jde. První fursuit u nás doma byl zakoupená plastová dinosauří maska na obličej z nejmenovaného hračkářství. Když jsem ji sháněla, nějak jsem nedovedla pochopit, proč je taková pitomost (za sedm stovek!) pro pětileté děti dlouhodobě vyprodaná (v pubertě si přece dítě nebude na obličej nasazovat dinosauří masku). K mému údivu se po peripetiích sehnaná maska doma ocitla hned ve spárech divokého výtvarníka a  z její podoby moc nezbylo. Postupně měnila barvy, v dírách pro oči se objevily skla ze slunečních brýlí, kolem hlavy se rýsovalo něco jako plyšové uši. Původně nevyvedené torzo hlavy dinosaura začalo vypadat spíš jako liška nebo šakal. To všechno byl jen začátek. Dnes má tenhle fursuit své jméno, svůj charakter, tlamu osvětlenou diodiami, chlupaté tlapy, krk, ocas……… mimochodem, jedná se o poměrně nákladnou záležitost, hotový fursuit na objednávku u fursuit makera může stát až několik desítek tisíc korun.

Trochu peklo pro mě jako zabedněného rodiče pokulhávajícího v angličtině i celkově v téhle zálibě jsou jména ostatních fursuitích kamarádů, které náš syn postupem času získal. Představte si, že jste na srazu, kde je asi pětistovka různě vypadajících a různě ustrojených barevných „plyšáků“ – každý se nějak jmenuje doopravdy (rozuměj civilně) a každý má také své fursuit jméno. Někdo používá i více fursuitů. Navíc pod kostýmem samozřejmě nepoznáte zda je to kluk, holka, transgender nebo někdo úplně jiný. Stejně jako u cosplay jde o zábavu pro široké spektrum lidí, nejstaršímu fursuiterovi, kterého jsem osobně potkala, bylo minimálně padesát! Ty nejmladší, často ještě bez masky nebo jen s kočičími oušky či ocáskem, doprovází rodiče podobně vyděšení jako já na prvním chlupatém srazu. Po takovéto akci si totiž většinou připadáte tak neobyčejně „normální“, že to mohu doporučit každému, kdo někdy pochyboval o nějakém svém nestandardním chování. Když byste se mě zeptali na účel celé téhle rošády, tak můj dojem je, že cílem těchto akcí je ve fursuitech společně vyjít do ulic, většinou do nějakého řízeného průvodu, někdy za zvuků hudby, někdy prostě jen tak, sem tam si zatančit, potěšit přihlížející pohledem na něco roztomilého, ale hlavně se neustále vzájemně objímat a společně fotografovat.

Když to shrnu, jsem vlastně ráda, že nepíšu teď zrovna blog na téma „Sex, drogy a rockn´roll.“ Taky nechci srovnávat moji pubertu v období před více jak třiceti lety s pubertou současné doby…….. Jen někde hluboko uvnitř mě leží tisíc nezodpovězených otázek a podezření související s tím co všechno doma prožíváme. Máte s tím někdo také zkušenost?

 

Fursuit Jacob

Zdroj vysvětlujících dat:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anime

https://cs.wikipedia.org/wiki/Cosplay

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fursuit

 

Autor: Alena Kravarčíková | pondělí 22.8.2022 10:27 | karma článku: 13,58 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Alena Kravarčíková

Víš kdo umřel?

Tuhle absurdní otázku jsem slýchala často už jako malá, obvykle při návštěvě jedné nebo druhé babičky. V té době samozřejmě nepatřila ještě mě, ale spíš mojí mámě nebo tátovi. A proč mi přijde absurdní?

28.8.2023 v 13:36 | Karma: 14,17 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ostatní

Alena Kravarčíková

Život není hasičskej bál

Život není hasičskej bál říkával vždycky můj táta. Byl to chlap jako hora, se svými sto osmdesáti pěti centimetry, sto dvaceti kily, širokými rameny a obrovskými dlaněmi, budil respekt.

10.2.2023 v 10:02 | Karma: 17,01 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ostatní

Alena Kravarčíková

Proč jsou 16.narozeniny tak důležité?

Nevím jestli to máte někdo taky tak, ale jak mi postupně stárlo dítě a začalo přicházet do věku pubertálního, představovala jsem si hodně často sama sebe v jeho věku.

31.1.2023 v 13:49 | Karma: 11,57 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Alena Kravarčíková

Requiem pro Čertovku

Bylo, nebylo...... žil byl jeden král co neměl ani tři syny, ani tři dcery, žádný zámek, vlastně neměl skoro nic.

27.1.2023 v 11:09 | Karma: 8,83 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Alena Kravarčíková

Pučmeloud obecný

Znáte to, někteří lidé vaším životem prosviští ani si toho nevšimnete. S někým trávíte moře času a vlastně o něm ani nic moc nevíte.

26.10.2022 v 14:38 | Karma: 17,19 | Přečteno: 743x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Občas jsem manželka, často pak víc utrápená máma puberťáka, někdy se ve mě ale ozve i vzteklé a vzpurné dítě....

Seznam rubrik